Norsk-palestineren Sakher Hasan og familien hans jublet: Onkelen Abdulazim Hasan løslates i forbindelse med våpenhvileavtalen. – Men før vi klarte å glede oss, fikk vi beskjed om at han skal utvises, sier Hasan.
Først kom gleden til Hønefoss og til den palestinske landsbyen Qusra, nær Nablus, på Vestbredden:Onkelen, pappaen og ektemannen Abdulazim Hasan (57) skal løslates i forbindelse med våpenhvileavtalen.– Endelig, tenkte vi. Endelig skulle han få slippe ut av fengsel, etter 25 års fengsel. Men før vi rakk å glede oss, oppdaget vi at min onkel skal bli utvist. Og ingen vet til hvor, sier nevøen, norsk-palestinske Sakher Hasan, til Dagbladet.
Qatar, Egypt eller TyrkiaAvtalen skal etter planen starte søndag, men nå krever Israels statsminister Benjamin Netanyahu å få utlevert en liste over gislene som skal slippes, før våpenhvilen skal tre i kraft.– Navnet til onkelen min står på lista over de som slippes ut i første fase av våpenhvilen, sier norsk-palestinske Hasan.Abdulazim Hasan står oppført som den 39. personen på lista over 735 palestinerne som skal slippes ut. Dagbladet har tilgang på lista. Her står det at Hasan var dømt for besittelse av skytevåpen, medlemsskap i en ukjent organisasjon og for drapsforsøk. Og at han skal utvises.– Vi rakk ikke å bli ordentlig glade før vi oppdaget at han blir utvist. Ikke til Palestina. Ingen vet til hvor, sier Hasan på flytende norsk.Palestineren har asyl i Norge, og bor i Hønefoss, hvor han har jobbet i helsesektoren siden han kom i 2008. Hasan er også aktiv i Palestinakomiteen.– Vi håpet at Abdulazim endelig skulle bli fri, men saken er ikke over ennå. Vi hører at han kan bli utvist til enten Tyrkia, Qatar eller Egypt, sier nevø Hasan.
Netanyahu: – Blir utvistLørdag kveld holdt den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu en tale der han sa følgende om en del av de palestinske fangene:– Vi har bestemt at terrorister som har utført drap ikke vil bli løslatt til Judea og Samaria (Vestbredden, journ.anm). De vil bli utvist til Gazastripen eller til utlandet, sa Netanyahu.Han la også til at landets sikkerhetskabinett har bestemt at Den israelske hæren (IDF) vil øke sine styrker betydelig på Vestbredden for å beskytte våre borgere.– Min onkel er ikke dømt for drap, men det stemmer at Israel mener han har gjort det. Men Abdulazim nekter for det. Men palestinere har ikke mye å si når de sitter i en israelsk rettssal, sier nevø Hasan.

I fengsel for steinkastingAbdulazim Hasan ble født og vokste opp i den lille landsbyen Qusra, som ligger nær Nablus, i 1967. Her er det stadig bråk mellom jødiske bosettere, som angriper palestinernes olivenlunder og jord.Internasjonale aktivister og israelere på venstresida er jevnlig i Qusra for å støtte palestinerne, som blir trakassert av bosettere fra de fire ulovlige bosetningene, som ligger ved Qusra.Ifølge nevøen var han inn og ut av fengsel som ung, før Osloavtalen.– Det var på grunn av steinkasting, demonstrasjoner og motstandsarbeid. Å kaste stein mot israelske soldater ga to års fengselsdom, sier Hasan.I forbindelse med Osloavtalen ble onkel Hasan løslatt og optimismen om fred og sameksistens var stor, både blant palestinere og israelere.– Han giftet seg i 1997 og fikk dattera Sara året etter. I september 2000 kom barn nummer to. Så brøt den andre intifadaen ut, forteller nevøen Hasan.

Dattera drept1. oktober 2000 ble dattera Sara syk. Faren, Abdulazim, og niesa (Sakher Hasans søster) kjørte til sykehuset i Nablus.– Like ved landsbyen ble dattera skutt i hodet av en bosetter og min søster ble alvorlig skadd. Dattera ble drept, mens min søster sliter med skader den dag i dag, sier Hasan.Kort tid etter, i november 2000, ble Abdulazim og en rekke familiemedlemmer arrestert.– Jeg kommer aldri til å glemme dette. Vi bodde i samme hus og jeg var der. Det var helikoptre i lufta og rundt 300 soldater. Hele landsbyen var blokkert og de arresterte broren min, faren min, onkel og flere menn i familien. Jeg var 13 år gammel, og den eldste mannen i huset som var igjen der da. I en familie på rundt 200, sier Sakhar Hasan.Abdulazim Hasan har sittet i fengsel siden da, men skal altså nå løslates.– Mora hans, min bestemor, døde i 2012. Hun hadde ikke sett sønnen sin siden arrestasjonen i 2000. Sønnen hans var én måned da han ble arrestert, sier Hasan.
GråterNå er familien redde for at onkel Hasan utvises til et land hvor de ikke kan besøke ham.– Palestinere på Vestbredden får ikke dra til Egypt. Kanskje kan det være litt enklere til Qatar. Når det gjelder Tyrkia vet jeg ikke i forhold til visum, sier Hasan og legger til:– Vi rakk ikke å glede oss ordentlig over at han nå slipper ut. Jeg snakket med mamma og kona hans. De er glade for at han får slippe ut, men gråter for at de ikke kan treffe ham, sier Hasan.Dagbladet har vært i kontakt med israelske kilder som følger våpenhvileavtalen og fangeutvekslingen tett. En forteller at det kun er drapsmenn som blir utvist, men ønsker ikke å bli intervjuet om saken.– Ingen hadde forventet at så mange palestinere skal utvises. Folk vet ikke om de skal være glade eller bekymre seg. Det er veldig mange ulike følelser her nå, sier Hasan fra Hønefoss.